Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Χαμένη παρτιτούρα του Στραβίνσκι βρέθηκε σε...μετακόμιση

Ένα σημαντικό έργο της πρώτης περιόδου του Ιγκόρ Στραβίνσκι, που θεωρείτο χαμένο εδώ και πάνω από έναν αιώνα, ξαναβρέθηκε κατά τύχη ανάμεσα σε παλιά χειρόγραφα στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης.
«Το Ελεγείο, που συνέθεσε ο Στραβίνσκι το 1908, ξαναβρέθηκε τυχαία ως εκ θαύματος στη βιβλιοθήκη μας, κατά τη διαδικασία μιας μετακόμισης», εξήγησε η Ναταλία Μπραγκουίνσκαγια, μουσικολόγος και ειδικευμένη στο έργο του Στραβίνσκι.
Οι ειδικοί πίστευαν ότι το Ελεγείο είχε καταστραφεί ή εξαφανιστεί μετά τη Ρωσική Επανάσταση του 1917 και τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε στη Ρωσία.
Ο ρώσος συνθέτης θεωρούσε ότι το κομμάτι αυτό, διάρκειας 12 λεπτών, ήταν ένα από τα καλύτερα των νεανικών του χρόνων και θλιβόταν πάντα για το γεγονός ότι είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς, πρόσθεσε.

Η γυναίκα είδε το όνομα του Στραβίνσκι σε ένα τετράδιο μουσικής

Η παρτιτούρα βρέθηκε χάρη στην παρατηρητικότητα μιας βιβλιοθηκονόμου που είχε αναλάβει να οργανώσει τη μετακόμιση των αρχείων του Ωδείου: Η γυναίκα είδε το όνομα του Ιγκόρ Στραβίνσκι γραμμένο πάνω σε ένα τετράδιο μουσικής, ανάμεσα σε στοίβες χειρογράφων που δεν έχουν καταλογογραφηθεί.
«Με κάλεσε αμέσως και ανακαλύψαμε ότι επρόκειτο για την παρτιτούρα του Ελεγείου» αφηγήθηκε, εμφανώς συγκινημένη, η Μπραγκουίνσκαγια η οποία έψαχνε επί χρόνια στα αρχεία του Ωδείου, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι τώρα.
Ο Μαντς Μίκελσεν είχε ερμηνεύσει τον Ιγκόρ Στραβίνσκι στο σινεμά
Ο Μαντς Μίκελσεν είχε ερμηνεύσει τον Ιγκόρ Στραβίνσκι στο σινεμά
Ο Στραβίνσκι έγραψε το Ελεγείο στη μνήμη του Ρώσου συνθέτη Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ που υπήρξε δάσκαλός του. Το έργο παίχτηκε μόνο μία φορά, τον Ιανουάριο του 1909, στο ωδείο της παλιάς αυτοκρατορικής πρωτεύουσας της Ρωσίας.
«Ο Στραβίνσκι θεωρούσε αυτό το έργο το καλύτερό του. Το συνέθεσε πριν από το Πουλί της Φωτιάς, το μπαλέτο που τον έκανε διάσημο στο Παρίσι τον Ιούνιο του 1910», συνέχισε η Μπραγκουίνσκαγια.
Οι ειδικοί πίστευαν ότι το Ελεγείο είχε καταστραφεί ή εξαφανιστεί μετά τη Ρωσική Επανάσταση του 1917 και τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε στη Ρωσία.
Το Ωδείο δεν έχει αλλάξει έδρα από το 1896 και «μπορείτε να φανταστείτε τι τεράστιος όγκος μουσικών έργων που δεν έχουν καταλογογραφηθεί παραμένει ακόμη στη βιβλιοθήκη του», είπε η μουσικολόγος χαρακτηρίζοντας με ενθουσιασμό "πραγματικό θαύμα" τον εντοπισμό της παρτιτούρας.
Ο Ιγκόρ Στραβίνσκι (1882-1971) θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες και μαέστρους του 20ού αιώνα. Έγινε διεθνώς διάσημος με τρία μπαλέτα του Σεργκέι Ντιαγκίλεφ: το Πουλί της φωτιάς (1910), τον Πετρούσκα (1911) και το γνωστότερο όλων, την Ιεροτελεστία της Άνοιξης (1913).

Δεν υπάρχουν σχόλια: