Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Η Ύδραυλις στο Μουσείο των Δελφών!

Έκθεση
ΑΡΧΑΙΑ ΥΔΡΑΥΛΙΣ: Η ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


Υδραύλεως ήχος ηδύς και τερπνός

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΕΛΦΩΝ
Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014
ώρα: 19.00


Η Ύδραυλις στο Μουσείο των Δελφών!

Από 25 Οκτωβρίου 2014 έως 11 Ιανουαρίου 2015 το αντίγραφο της Αρχαίας Υδραύλεως που κατασκεύασε το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών με βάση το αρχαιολογικό εύρημα του Δίου, παρουσιάζεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση που οργανώνουν το Κέντρο Δελφών και η Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Στα εγκαίνια θα μιλήσει για την Ύδραυλη ο Πάνος Βλαγκόπουλος, Επ. Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και μέλος του Προγράμματος Ανακατασκευής της Αρχαίας Υδραύλεως του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.



Κατά την περίοδο 1999-2014 η Ύδραυλις έχει παρουσιαστεί στην Ιαπωνία (Τόκιο και Shizuoka,) στο πλαίσιο των εορτασμών της 100ης επετείου διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος & Ιαπωνία, στο Ανόβερο, στην EXPO 2000, στη Μαδρίτη, στη Δεύτερη Διεθνή Έκθεση “Madrid por la Ciencia”, στο Λονδίνο στο Queen Elizabeth Hall, στην Ιταλία (Κρότωνας), στη Στοκχόλμη στο Medelhavsmuseet, στην Ουάσιγκτον στην Corcoran Gallery κ.α. 

Το όργανο έχει επίσης παρουσιαστεί κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης -Δελφοί 2001, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.α


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΥΔΡΑΥΛΕΩΣ

Το ερευνητικό πρόγραμμα για την ανακατασκευή της Υδραύλεως του Δίου ξεκίνησε το 1995 και ολοκληρώθηκε το 1999. 
Αρχικώς επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν ο καθηγητής Μουσικολογίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου Μάριος Μαυροειδής και αργότερα ( μετά τον θάνατο του Μ. Μαυροειδή το 1997) ο μουσικολόγος Christoph Stroux. 
Την εποπτεία του προγράμματος είχε ο Βασίλης Καρασμάνης, καθηγητής Αρχαίας Φιλοσοφίας ΕΜΠ, διευθυντής κατά την περίοδο εκείνη του Κέντρου Δελφών. 
Κυριότεροι συνεργάτες: 
Πάνος Βλαγκόπουλος, μουσικολόγος
Γιώργος Παράσχος, κατασκευαστής μουσικών οργάνων

Η ερευνητική ομάδα συνεργάστηκε με τον καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Παντερμαλή και τους αρχαιολόγους συνεργάτες του, που ανακάλυψαν το 1992 στο Δίο το πάνω τμήμα υδραύλεως του 1ου π.Χ. αιώνα. 

Για την ανακατασκευή του οργάνου έγινε συστηματική μελέτη των αρχαίων πηγών, έρευνα στις αρχαιοελληνικές μουσικές κλίμακες καθώς και στη χρήση και επεξεργασία των διάφορων υλικών κατά την αρχαιότητα (μέταλλα, ξύλο, δέρμα, κολλήσεις, καρφιά κλπ.). Για την κατασκευή των αυλών του οργάνου ακολουθήθηκε το αρχαιολογικό εύρημα του Δίου. 

Η πρώτη παρουσίαση της Υδραύλεως έγινε το 1999 στη Ιαπωνία με την ευκαιρία της επετείου των Εκατό Χρόνων Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας. Ακολούθησαν πολλές άλλες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: