Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

"Έφυγε" από τη ζωή ο ο σπουδαίος κιθαρίστας Paco de Lucia



 Έφυγε, σε ηλικία 66 ετών, από τη ζωή ο σπουδαίος κιθαρίστας Πάκο ντε Λουθία. 
Απεβίωσε από έμφραγμα του μυοκαρδίου έχοντας κοντά του τα παιδιά του.

Το θάνατο του καλλιτέχνη ανακοίνωσε η δημοτική αρχή της γενέτειράς του, της πόλης Αλχεθίρας στη νότια Ισπανία. Αναμένεται να κηρυχθεί πολυήμερο πένθος στη γενέτειρά του
Ο Πάκο ντε Λουθία θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες παγκοσμίως και ως ο καλύτερος κιθαρίστας στο είδος του φλαμένκο. Είχε αξιοσημείωτη δεξιοτεχνία και δύναμη στο δεξί χέρι και εκτελούσε  εξαιρετικά γρήγορα και "καθαρά" picados. Ο Πάκο ντε Λουθία έγινε διάσημος τη δεκαεταία του 1970 για τα άλμπουμ με μουσική φλαμένκο που ηχογράφησε, ωστόσο το έργο του δεν περιορίστηκε στο συγκεκριμένο είδος μουσικής καθώς πειραματίστηκε με την ανάμιξη κλασικής και τζαζ μουσικής με το φλαμένκο.
           


 
                     
 



Βιογραφικά
Ο Paco de Lucia ( το πραγματικό του όνομα Francisco Sánchez Gómez ) γεννήθηκε στο Algeciras της επαρχίας Cadiz στην Ανδαλουσία ( Ισπανία) . Ξεκίνησε να παίζει κιθάρα στην ηλικία των πέντε ετών καθοδηγούμενος από τον πατέρα του (ο οποίος ήταν επίσης φλαμένκο κιθαρίστας ),
Σε ηλικία μόλις 11 ετών εγκατέλειψε το σχολείο για να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στην κιθάρα και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό,σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ( Radio Algeciras ) . Τρία χρόνια αργότερα , με τον αδελφό του Pepe , αποτέλεσαν το ντουέτο Los Chiquitos de Algeciras που τον κάνει να κερδίσει ακόμη και ένα ειδικό βραβείο από την κριτική επιτροπή .



Το 1962 μετακόμισε στη Μαδρίτη με την οικογένειά του και στη συνέχεια έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πρώτη του περιοδεία . Μετά την περίοδο των πρώτων συναυλιών το 1965 ξεκίνησε μια σειρά από μουσικές συνεργασίες με διάφορους καλλιτέχνες : ο αδελφός του Ramon de Algeciras , Ricardo Modrego και A. Fernández Díaz Fosforito με τους οποίους ηχογράφησε το Seleccion Ανθολογία Cante Flamenco . Το 1966 , μέρος μιας νέας περιοδείας και την επόμενη χρονιά ηχογραφεί το πρώτο του σόλο άλμπουμ Η fabulosa guitarra de Paco de Lucia. Το 1968 γνώρισε Camarón de la Isla με τα οποία θα επηρεάσουν όσο το 12 άλμπουμ.Τα τελευταία χρόνια, θα κάνει μια μακρά σειρά από συναυλίες, ακόμη και να παίξει στο Teatro Real της Μαδρίτης , όπου μέχρι τότε δεν είχε ποτέ εκτεθεί κάθε κιθαρίστα φλαμένκο. Το 1977 είναι μια σημαντική χρονιά για Paco . Παντρεύτηκε Varela και Casilda. Το ίδιο έτος θα γνωρίσει τους , Al Di Meola , John McLaughlin , Larry Coryell και  Carlos Santana . Μεταξύ αυτών είναι σίγουρο ότι θα θυμάστε το 1969 Fantasia Flamenca , Fuente y Caudal , 1973 ( album, το οποίο περιέχει το περίφημο τραγούδι Entre Dos Aguas ) και Paco de Lucia παίζει Manuel de Falla 1978. Το 1981 ίδρυσε την περίφημη Sextet μαζί με τους αδελφούς του, με τον οποίο θα κάνει μια σειρά από συναυλίες σε όλο τον κόσμο και το 1984 θα κυκλοφορήσει το album ζωντανά. Μια  Καλοκαιρινή Νύχτα. Από το 1986 μέχρι το 1991, θα επιστρέψει στην σόλο καριέρα του και στη συνέχεια επιστρέφει με άλμπουμ με το σεξτέτο (1993) Το 1996 , μετά από 13 χρόνια μαζί με τον John McLaughlin και Al Di Meola .  Το 1998 ηχογράφησε το άλμπουμ Luzia , αφιερωμένο στη μητέρα του , και για πρώτη φορά μπορούμε να ακούσουμε τη φωνή του ( ο ίδιος δεν είχε τραγουδήσει ποτέ στα προηγούμενα άλμπουμ ) . Η επιτυχία αυτού του άλμπουμ θα τον φέρει σε περιοδεία σε όλο τον κόσμο και πρόσφατα στην Ιταλία .

Δεν υπάρχουν σχόλια: