Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Σαν σήμερα στη μουσική... Arthur Rubinstein

Σαν σήμερα 28 Ιανουαρίου του 1887 γεννήθηκε  ο Πολωνός πιανίστας, Άρθουρ Ρουμπινστάιν.


                                













 

Άρθουρ Ρουμπινστάιν (Arthur Rubinstein, Λοτζ 1887 – Γενεύη 1982). 

 Πολωνός πιανίστας, εβραϊκής καταγωγής. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του στη Βαρσοβία και τις συνέχισε στο Βερολίνο, πραγματοποιώντας το συναυλιακό ντεμπούτο του το 1900, με τη Συμφωνική Ορχήστρα της γερμανικής πόλης. Συνέχισε με περιοδείες στη Γερμανία και στην Πολωνία και το 1904 πήγε στο Παρίσι, ενώ το 1906 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, δίνοντας ένα κοντσέρτο στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης. Ακολούθησαν περιοδείες στις ΗΠΑ, στην Αυστροουγγαρία, στην Ιταλία και στη Ρωσία, προτού εμφανιστεί για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1912.
Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου (1914-18) εργάστηκε ως διερμηνέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς μιλούσε πολύ καλά 8 γλώσσες, και παράλληλα έδινε συναυλίες στην αγγλική πρωτεύουσα, ενώ περιόδευσε και στην Ισπανία και στη Νότια Αμερική (1916-17). Το 1932 αποσύρθηκε για λίγα χρόνια από τις συναυλίες, ώστε να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την τεχνική και να διευρύνει το ρεπερτόριό του, και επέστρεψε το 1937 με κοντσέρτο στο Κάρνεγκι Χολ. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 1946 πήρε και την αμερικανική υπηκοότητα.
Ικανότατος ερμηνευτής του κλασικού ρεπερτορίου (υπήρξε ο πρώτος που επέμεινε στον ηρωικά αρρενωπό χαρακτήρα της μουσικής του Σούμπερτ και του Σοπέν), ο Ρ. δεν έμεινε αδιάφορος και προς τη μουσική του καιρού του. Ο Ιγκόρ Στραβίνσκι, εξάλλου, του αφιέρωσε τη διασκευή για πιάνο του μπαλέτου Πετρούσκα, που θεωρείται σχεδόν ανεκτέλεστη. Εκτός από τον πολύ μεγάλο αριθμό συναυλιών πραγματοποίησε και περισσότερες από 200 ηχογραφήσεις έργων των Μπετόβεν, Μπραμς, Σούμπερτ, Σοπέν κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: