Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Σαν σήμερα στη Μουσική... "Yo-Yo Ma"

           Σαν σήμερα 7 Οκτωβρίου 1955 γεννιέται ο διάσημος  τσελίστας Yo-Yo Ma 

Ο Yo-Yo Ma είναι ένας Αμερικάνος τσελίστας, βιρτουόζος, ορχηστρικός συνθέτης κινεζικής καταγωγής και νικητής πολλών Βραβείων Grammy, του Εθνικού Μεταλλίου των Τεχνών το 2001 και του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας το 2011. Είναι ένας από τους πιο διάσημους τσελίστες της σύγχρονης εποχής, που είναι γνωστός για τον ομαλό αλλά συνάμα πλούσιο ήχο του, καθώς και για τη δεξιοτεχνία του.
Σε πολύ μικρή ηλικία, ο Ma άρχισε να σπουδάζει βιολί και αργότερα βιόλα, πριν ανακαλύψει την μεγάλη του αγάπη, το τσέλο, το 1960, σε ηλικία τεσσάρων ετών. Σήμερα παίζει με τη δική του Silk Road Ensemble, η οποία έχει ως στόχο να συγκεντρώνει μουσικούς από διάφορες χώρες, οι οποίες είναι ιστορικά συνδεδεμένες με το Δρόμο του Μεταξιού.


 

Έχει ηχογραφήσει πάνω από 75 άλμπουμ, για 15 εκ των οποίων έχει τιμηθεί με βραβεία Grammy. Επίσης, έχει λάβει υποτροφία του Διεθνούς Κέντρου με το Βραβείο Αριστείας της Νέας Υόρκης και έχει πάρει τον τίτλο του Πρέσβη Ειρήνης από τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τον Ιανουάριο του 2006. Επιπλέον, στις 3 Νοεμβρίου 2009, ο Πρόεδρος Ομπάμα τον τοποθέτησε στην Προεδρική Επιτροπή για τις Τέχνες και Ανθρωπιστικές Επιστήμες.



Έχει κάνει διαφόρων ειδών ηχογραφήσεις, που εκτός από αυτές του κλασικού ρεπερτορίου, περιλαμβάνουν και ηχογραφήσεις μπαρόκ κομματιών με όργανα εποχής, Αμερικανικής bluegrass μουσικής, παραδοσιακών κινέζικων μελωδιών, ηχογραφήσεις ταγκό του Αργεντινού συνθέτη Astor Piazzolla, ηχογραφήσεις από μια συνεργασία του με τον Bobby McFerrin, καθώς και σύγχρονης μινιμαλιστικής μουσικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: