Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Σαν σήμερα στη Μουσική... "Βλαντιμίρ Χόροβιτς'


Σαν σήμερα 1 Οκτωβρίου 1903 γεννιέται ο διάσημος πιανίστας Βλαντιμίρ Χόροβιτς

 

                                                         

O Βλαντιμίρ Χόροβιτς -Vladimir Horowitz ( 1 Οκτωβρίου 1903- 5 Νοεμβρίου 1989) συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους πιανίστες όλων των εποχών.
Τα πρώτα μαθήματά του στο πιάνο τα πήρε από τη μητέρα του. Σπούδασε στο Κονσερβατουάρ,  στο Κίεβο,από το 1912 έως το 1919. Δεκαεπτά ετών έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ και για μερικά χρόνια περιόδευε στη Ρωσία αμειβόμενος σε... είδος (ψωμί, βούτυρο και σοκολάτες),λόγω του φοβερού λιμού.
 Κατά τη διάρκεια της σεζόν 1922-1923, πραγματοποίησε 23 συναυλίες .Παρά την πρόωρη επιτυχία του ως πιανίστας, ο Χόροβιτς  υποστήριξε ότι ο ίδιος ήθελε να γίνει συνθέτης.
Τον Δεκέμβριο του 1925, κάνει τ
ην πρώτη του εμφάνιση ως πιανίστας εκτός της χώρας του, στο Βερολίνο. Αργότερα έπαιξε στο Παρίσι, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. 
Ο Χόροβιτς επιλέχθηκε από τις σοβιετικές αρχές να εκπροσωπήσει το 1927 την Ουκρανία στο πρώτο Διεθνή Διαγωνισμό Chopin Piano.  Όμως ο πιανίστας είχε αποφασίσει να παραμείνει στη Δύση και  δεν έλαβε μέρος. Έκανε το ντεμπούτο του στις 12 Ιανουαρίου 1928, στο Carnegie Hall στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτό το ντεμπούτο,  έδειξε αξιοσημείωτη ικανότητα να διεγείρει το κοινό του, μια ικανότητα που διατήρησε σε όλη την καριέρας του.  Το 1933, έπαιξε για πρώτη φορά με το μαέστρο Arturo Toscanini. Το 1939 εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ  και έγινε Αμερικανός πολίτης το 1944. Στις μεγάλες ερμηνευτικές στιγμές του στην Αμερική, αποκαλούνταν «ο τυφώνας από τις Στέπες».
Οι ερμηνείες του δεν γοήτευαν μόνο το κοινό, που τον είχε αναγορεύσει σε ποπ-είδωλο.αλλά και ο συνθέτης Σεργκέι Ραχμάνινοφ ήταν εκείνος που, όταν τον άκουσε πρώτη φορά να παίζει, δήλωσε ότι κατανόησε σε βάθος τις δυνατότητες του πιάνου
 Η ορμητική σχέση του Χόροβιτς με τη μουσική, η σχέση αγάπης-μίσους που διατηρούσε με το κοινό, η δύσκολη συμβίωσή του με τη Βάντα Τοσκανίνι, κόρη του μαέστρου Αρτούρο Τοσκανίνι καθώς επίσης η σχέση πάθους που είχε με τη μουσική, επηρέασε αρνητικά τη ζωή της κόρης τους, ενός ταλαιπωρημένου πλάσματος, που κάποια στιγμή έδωσε τέλος στη ζωή της. 
Ο Χόροβιτς υπήρξε ένας από τους πιο αισθαντικούς ερμηνευτές του ρομαντικού ρεπερτορίου, χωρίς όμως να περιφρονεί συνθέτες της εποχής του , όπως ο Προκόφιεφ, ο Καμπαλέφσκι και ο Μπάρμπερ.Τρία χρόνια πριν από το θάνατό του, ένδοξος και τιμημένος, έδωσε ένα ρεσιτάλ μπροστά στο κοινό της Μόσχας, που τον αποθέωσε.
Πέθανε στις 5 Νοεμβρίου 1989 στην Νέα Υόρκη από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 86. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: